A budapesti fogorvos munkájából

Ideiglenes tömés a fogorvosnál

Ideiglenes tömés készítése javasolt a fogászaton Budapesten, ha egy ülésben nem tudjuk befejezni a praeparálást és a tömést, ill. a fogbél szükségessé vált kezelését, továbbá, ha ideiglenes töméssel lassú szeparálást óhajtunk elérni.

A fogbél, ill. a gyökércsatorna kezelésekor többnyire gyógyszeres kötést kell fednünk, az ideiglenes töméssel esetleg csak az irritáltnak, de nem lobosnak vélt pulpa számára óhajtunk lehetőséget nyújtani a spontán reparatióra. Néha azért tömjük csak ideiglenesen a fogat, bár akár végleges tömést is készíthetnénk, hogy a pulpának időt adjunk másodlagos dentin képzésére, ilyen esetben szeretnénk e tevékenységét az ideiglenes töméssel élénkebbé tenni, serkenteni a fogorvos. Többnyire megelégszünk cinkoxideugenol típusú cementből készülő ideiglenes töméssel, mely alatt az irritált pulpa megnyugszik.

Miből készíti a fogorvos a tömést?

Az ideiglenes fogorvosi tömés általában cementből készül, szeparálás céljából viszont guttaperchából készítjük. A legáltalánosabban a fletchert használjuk Budapesten. A fletchert, nemkülönben a cinkoxideugenol típusú cementeket, az ideiglenes tömésként esetleg használatos foszfátcementet üveglapon — éspedig annak matt oldalán — keverjük, fémspatulával, az előző fejezetben leírt módon. Míg az asszisztens a cementet keveri, az orvos a műtéti területet vattatekercsekkel izolálja (hacsak — mint pl. gyökérkezeléskor — nem nyálretesszel dolgozik), H202 langyos oldatával kimossa az üreget, vattagombóckával szárazra törli, alkoholba mártott vattagombóckával újra kimossa, és az alkoholt meleg levegő ráfúvásával elpárologtatja.

Milyen a jó tömés anyaga?

A fogorvos által gittsűrűségűre kevert fletchert, cinkoxideugenol-cementet vagy foszfátcementet általában kisebb adagokban kétvégű spatula egyik végén nyújtja az asszisztens, ill. viszi az orvos az üregbe, majd az üreg legmélyebb pontjára nyomkodja. E célra általában lapos vagy gömbölyded végű tömőt használunk a budapesti fogászaton. Általában - az üreg nagyságától függően - 2 - 3 adag cementet használunk megtömésre, egyetlen adag csak igen kis üregben elegendő. Helytelen nagyobb üregbe egyszerre nagy mennyiségű cementet vinni, s azt az üregben szétkenni. Az ideiglenes tömés célját szolgáló cementeket is kondenzálni kell az üregben.

Ha a cementtel - se célra csak fletchert használhatunk - gyógyszeres kötést akarunk fedni, többnyire kívánatos, hogy ne fejtsünk ki nyomást a tömőanyag kondenzálása közben a gyökércsatornát többé-kevésbé teljesen kitöltő folyadékoszlopra. Ilyenkor puhábbra kevert fletchert viszünk be első adagként az üregbe, s a tömést csak akkor folytatjuk, ha ez az adag már kötni kezd, s ellenállást fejt ki a további nyomással szemben.

A fogtömés tökéletesítéseű

A fogászaton jánlatos a kész cementtömés felszínét vazelinnal bevonni. Ha viszont tubusból veszünk pasztacementet, vagy citoperchát, imoperchát használunk, nem szabad a kész tömés felszínét vazelinnal bevonnunk. Ezen tömőanyagokhoz hozzá kell férni a nyálnak, hogy kössenek.
Ha az ideiglenes töméssel szeparálni akarunk, guttaperchából kell készítenünk. A megmelegítetten plasztikussá tett guttaperchát is kisebb adagokban visszük a jól kiszárított üregbe, és ott kondenzáljuk.

Először a fogorvos Budapesten az üreg legmélyebb pontjára tömeszeljük a guttaperchát, a további kis adagokat pedig a már bennlevő guttaperchához. Guttaperchával azonban úgy is eljárhatunk, hogy egyszerre annyit, sőt többet viszünk az üregbe, amennyi szemmérték szerint annak megtömésére elegendő. Ilyenkor azt akarjuk, hogy a nagyobb tömegű guttapercha szélesen támaszkodjék a szomszédos fog approximalis felszínére, ill. két egymás felé fordult occluso-approximalis üregben mindkét üreg axio- pulpalis falára. Amint a guttaperchát az üregben kellően kondenzáltuk, a fölösleget forró műszerrel levágjuk, a tömés felszínét elsimítjuk. Széli záródásának javítására kloroformba mártott vattagöböcskével az üreg falai felé nyomkodjuk.

 

Ideiglenes és végleges fogorvosi tömés. A budapesti fogorvos munkájából Ideiglenes tömés készítése javasolt a fogászaton Budapesten, ha egy ülésben nem tudjuk befejezni a praeparálást és a tömést, ill. a fogbél. Néhány további kulcsszó, melyet figyelmükbe ajánlunk: fogászat a 13. kerületbe, fogorvos kiválasztása, Budapest sürgősségi, fogtömés ára, fog kezelése gyorsan.