A fog tömésének előkészítése

Fogorvos kezel Budapesten

A fogorvos számára a szuvas góc feltárása általában nem okoz nehézséget, többnyire kiterjedt approximalis caries, esetleg insufficiens III. osztályú tömés található a fogon. Az üreg határait úgy kell a fog vestibularis felszínén meghúznunk, hogy a tömés széle egyenes vonalú legyen, és a fog hossztengelyébe essék, közben a vestibularis falat a lehetőséghez képest kíméljük, s igyekszünk minél többet megtartani belőle a fogászat kezelése során.

Annyit viszont mindenképp el kell vennünk, amennyi a letört saroknak megfelel. Szabályos élt kell képeznünk a megmaradt vestibularis és az axiopulpalis fal között, az utóbbinak szintén a fog hossztengelyébe kell esnie. Az üreget a fogorvos gingivalis irányba pontosan az ínyszélig terjesztjük ki, gingivalis falát laposra preparáljuk, s szabályos élt képezünk a gingivalis és az axiopulpalis, nemkülönben a gingivalis és a megmaradt vestibularis üregfal között.

A fogtömés kialakulása

Hogy a fogorvos a tömésnek kellő tartást biztosítsunk, a felső frontfog palatinalis felszínén horgonyozzuk el, rendszerint a fór ámen coecumot magába foglaló fecskefark-retentióval. Éles „pozitív"' szögben találkozik az approximalis üregrész axiopulpalis fala a fecskefark- retentio pulpalis falával a fogászat. Lényegesen jobb a tömés tartása, ha sikerül legalább részben az approximalis üreg orális falát is megtartanunk, természetes, hogy ez esetben csak plasztikus tömést készíthetünk.

Amennyiben a fog másik approximalis felszínén már tömés vagy caries van, tekintve a korona roncsolt voltát, tömögetés helyett előnyösebb fogszínű köpenykoronát készíteni. A plasztikus tömés tartását fokozhatjuk támgödrök preparálásával: kisgömb- vagy kúpfúróval a pulpától lehetőleg távolabb eső egy vagy több helyen rövid, szűk járatot fúrunk a dentinbe, hogy a plasztikus tömőanyag (akár kalapált arany, akár kompozíeiós tömőanyag) itt jól megkapaszkodjék. Annak ellenére, hogy a modern kompozíciós tömőanyagok részben vegyileg is kötődnek a kemény fogszövetekhez, nem szabad a tömés tartását biztosító üregelő- készítésről lemondanunk.

Üregkezelés a fogászaton

Igen fontos IV. osztályú üregben is a zománcszélek ferdére nyesése és simára gvalulása a fogász által. A vestibularis és az orális falon (falakon) akár finom szemcséjű kővel, akár vésővel végezhetjük, a gingivalis falon viszont csak gingivaszél- faragóval (a mesialis oldalon a 80, a distalis oldalon a 95 centifokost kell használnunk).

Erősen lerágott felső frontfogon a sarkot is pótló approximalis tömést a lerágás folytán széles felületté vált „metszőéibe” praeparált fecskefarkszerű retentióval horgonyozhatjuk el. Ez esetben a tömésre általában nem oro-vesti- bularis, hanem axialis irányú erő hat, s a retentiónak a tömést az ellen kell védenie, hogy a praeparált approximalis felszín felé ne eshessék ki az üregből. E cél elérésére a szélesre rágott incisalis élben vagy fecskefarkszerű retentiót próbálunk praeparálni (ami leginkább szemfogon sikerül), vagy támgödröcskéket, amelyekben a plasztikus tömőanyag jól tart.

 

A szuvas fog kezelése a fogászaton modern műszerek segítségével.