A fogtömés kialakítása a budapesti fogorvosnál

Porcelán fogászati tömés színe

A porcelán fogászati tömés elkészítését a budapesti esztétikai fogászaton végzik megfelelő áron. A fogtömés elkészítése előtt többféle klinikai szolgáltatás áll a páciensek rendelkezésére:

  • fogászati röntgen
  • fogászati tanácsadás
  • szájsebészeti konzultáció
  • esztétikai tervezés.

A porcelán fogtömés elkészítése

A fogászaton a budapesti fogorvos az indikációs területen igen szűk, egykor ajánlották minden látható üreg tömésére, de az elkészítés technikai nehézségei folytán tulajdonképpen soha nem terjedt el.

A javallat tulajdonképpen nem változott, az említett esetekben valóban használható tömés a porcelán betét. Tartósságát, kozmetikai hatását illetően (optimális kivitel esetén) messze fölülmúlja mind a szilikátcementet, mind a mai napig forgalomba került műgyantákat, sőt a kompozíciós anyagból készült töméseket is. Hogy ennek ellenére általánosságban nem használatos, s nem csupán a mi különleges viszonyaink között nem használják, annak okai: a porcelán égetéséhez szükséges berendezés drágasága, a hosszadalmas technikai elkészítés, a porcelánt égető fogorvos vagy technikus művészi készségének elengedhetetlen szükségessége. S azt is be kell vallanunk, hogy a porcelán inlay csak akkor felel meg céljának, ha színében, kontúrjában, áttetszőségében teljesen azonos a foggal, s eme feltételeknek nehezen lehet eleget tenni.

A fogászati tömés művészete

A fogorvosi kerámiához mindig csak kevés fogorvos és fogműves értett, csak kevesen foglalkoztak a fogorvosi technikának ezzel a szép, de igen munkaigényes részével, ügy érezzük, hogy a leendő fogorvosnak ismernie kell a porcelán betét készítésének elvi szempontjait, a munkamenet egyes fázisait — legalább annyira, hogy tudja, mit kell neki tenni a rendelőben, s mit kérhet, mit várhat a fog-technikai laboratóriumtól.

A porcelán teljesen merev, nem ductilis a legkisebb mértékben sem, ezért az égetett betét széli záródása finírozással, polírozással nem javítható. Vékony rétegben könnyen törik, különösen rosszul tűr torsiós terhelést.

Az égetett porcelán eme tulajdonságait már az üreg preparálásakor tekintetbe kell venni, az üreg szélén nem szabad éles szögletnek lennie, az üreget lehetőleg egyenes vagy enyhén ívelt vonalak határolják. Sarkok ne legyenek a felszínen, ezeket le kell kerekíteni. Az üreg szélén nem szabad sem támasz- tatlan zománcprizmának maradnia, sem a porcelánnak vékony szél formájában végződni. Ezért az üreg zománcfalait is az üreg fenekére majdnem teljesen merőlegesre alakítjuk.

A porcelán és a fém fogtömés

Eszerint a porcelán betét felvételére praeparált üreg alakjában eltér a fémbetét céljára praeparálttól.

Porcelán fogbetét készítése is direkt vagy indirekt eljárással történhet. A direkt módszerve1 a praeparált üreget a fogon töltjük meg viasszal, amelyet úgy formálunk, amilyen alakúnak az inlayt akarjuk. A továbbiakban a viasz-inlayt dolgozzuk fel vagy dolgoztatjuk fel a technikai laboratóriumban. Indirelct eljárás esetén lenyomatot veszünk az üregről, ill. a fogról, harapást is veszünk, s okkludorba épített modellen dolgozunk tovább.

Mindkét módszer esetén a betegen kell színkulcs segítségével  meghatároznunk, milyen színű legyen a porcelán fogbetét, ill. milyen színűek legyenek a betét egyes részei. Fontos ugyanis, hogy pl. IV. osztályú betét, amely a fog vestibularis felszínének kisebb-nagyobb, általában tekintélyes részét pótolja, nem lehet az incisalis éltől a gingivalis harmadig azonos színű, élő pulpájú fogon e területen legalább három színárnyalatot állapíthatunk meg.

A porcelán égetési technikájától függően a viaszlenyomatot az üregről vagy a modellről fóliával vagy fólia nélkül vesszi a fogorvos.

 

Porcelán és egyéb anyagú fogászati tömés. Néhány olyan téma, mely jobb megismerése mindenki számára hasznos lehet: fogorvos Budapest 13. kerület, esztétikai fogászat budapest, fogászati tömés ára, olcsó fogászati szolgáltatás.