Műgyanta és fogtöméstípusok a fogorvosnál

Fog tömése és kezelése Budapest

A budapesti fogorvos ezen új műgyanta tömőanyag másik alkotórésze az üveg töltőanyag, melyet apró gömbök, ill. pálcikák formájában tartalmaz, a fizikai tulajdonságait javítja, így a nyomásszilárdságot és keménységet növeli, az elaszticitást és a hőtágulási együtthatót csökkenti, egyben hasonlóbbá teszi a kész tömőanyagot a fog kemény szöveteihez a fogászaton.

A fizikai tulajdonságok javulásának előfeltétele, hogy a szervetlen töltőanyag és a szerves műanyag-matrix között kémiai kapcsolódás létesüljön. Hogy a szervetlen részecskék és a műgyanta között valódi kémiai kötés keletkezzék, e célra felhasználták a modern kémia adta újabb lehetőséget: szilánnal történő előkezeléskor az üvegrészecskék felületéhez kémiailag monomolekuláris réteg kapcsolódik, ehhez kötődik szervesen a műanyag-matrix, ezt a fogorvos végzi.

Fogorvosi eszközök a kezeléshez

A fogorvos azért, hogy a műanyag tömés és a dentin között kémiai kötés jöjjön létre, az anyagnak lehetőleg folyékony állapotban kell a dentinfalakra kerülnie. A műgyanta pulpakárosító hatása miatt mindig cement alábélelést kell alkalmazni, de mindenképpen úgy, hogy a kívánatos pulpavédelem mellett a műgyanta legalább az üreg szélén érintkezésben maradjon, ill. kerülhessen a dentinnel, mert csak így jöhet létre kettőjük között adhaesiv kötés Budapest fogászatán.

Minthogy a dentin kollagénje és a műgyanta egymással valódi kémiai kötésbe lép, eleinte úgy vélték, hogy kavitásalakítás Black által megkövetelt klasszikus szabályaitól bizonyos mértékig el lehet térni a fogászat. A tapasztalatok alapján azonban hamarosan bebizonyosodott, hogy a tömés jó retentiója érdekében ez esetben is ragaszkodni kell a Black-féle elvekhez (tartási és ellenállási forma kialakítását.

A műanyag fogászati szerepe

Ememűgyanta indikációs területe  elsősorban a frontfogak tömése, Black III., IV. és V. osztályú üregekben a fogászaton.

Ad 2. A hatvanas évek első felében sikerült a difenol-A-diglicidil-éter és a metakrilsav reakciótermékében a fogszövethez kötődő új tömőanyagot elő- alhtam az ún. BoM, műgyantát, melyet az angolszász szakirodalomban bis-GMA rövidítéssel jelölnek. A kompozíciós tömőanyagok ezen újabb csoportjában a töltőanyag az említett reakciótermékhez kapcsolódik budapest fogorvosánál.

A szervetlen töltőanyag, amely ezen kompozíciós tömőanyagoknak súlyban mintegy 70—80, térfogatban pedig mintegy 50%-a, nátriumszilikátból, kvarckristályokból, lithium-alumínium-szilikátból, bórszilikátból és foszfátokból áll. A töltőanyag részecskéinek fizikai tulajdonságai determinálják a kompozíciós tömőanyag tulajdonságait. Gömb alakú részecskék kevesebb gyantát kívánnak, mint a szabálytalanok, ezért az elsőként említettek előnyösebbek. A kisebb méretű részecskék ugyanígy előnybe helyezendők, ui. minél kisebb a töltőanyag részecskéinek mérete, annál kevesebb gyanta kell a kötéshez.

 

Szakszerű budapesti fogászati kezelésés fogorvosi ellátás. Műgyanta és fogtöméstípusok​. Ezen új műgyanta tömőanyag másik budapesti alkotórésze az üveg töltőanyag, melyet apró gömbök, ill. egyébként pálcikák formájában tartalmaz, a fizikai tul További témaajánlatok, melyekel meg kell ismerkednünk: fogorvos Budapest 13. kerület, fogszabályozás ára, fogászati kezelés Budapesten, fogászati klinika Angyalföldön, fogorvos kezelésének ára.