Fogtömés elkészítése

Fogászati kezelés, fogtömés

Amikor a fogorvosnál transzparens cementtel kívánjuk tömni a fogat, V. osztályú üregén nem végzünk praeventiv extensiót (pl. metsző- és szemfogakon), ilyen esetben megelégszünk a szuvas góc feltárásával, ennek kiterjedésében az axiopulpalis fal enyhén konvexre gyalulásával, e fal mentén szabályos élek kialakításával a fogászaton. Ebben az esetben sem mulaszthatjuk el a zománcfalak végső megmunkálását: ferdére és simára gyalulását. Ugyanígy járunk el akkor is, ha kompozíciós tömőanyagot használunk.

Ha oly nagy- vagy kisőrlőn kell V. osztályú üreget praeparálnunk, amelyen már legalább az egyik approximalis felszínt felölelő tömés van, az V. osztályú üreget feltétlenül a meglevő tömés széléig kell kiterjesztenünk. Ez esetben az üreg legalább egyik (mesialis vagy distalis, meglevő MOD-tömés esetén mesialis és distalis) fala a már meglevő (feltételezetten hibátlan széli záródású) tömés, ezt a fogorvos a röntgenfelvétel segítségével vizsgálja.

A speciális üregek tömése

A fogorvosi vizsgálat során a fogászaton az V. osztályú üreget viszont egyik, vagy esetleg mindkét approximalis felszínén már tömött frontfogon kell praeparálnunk, érdemes esetenként megfontolás tárgyává tenni, hogy nem lenne-e célszerűbb a fogat köpenykoronával borítani. Föltétlenül ezt a javallatot állítjuk fel, ha a kérdéses fogon IV. osztályú tömést találunk, vagy kellene egyidejűleg készítenünk.

Esztétikai köpenykoronát indikálunk a fogászaton akkor is, ha egyszerre észleljük frontfogon a vestibularis felszín gingivalis harmadának és mindkét approximalis felszínnek a szuvasodását, mert ez esetben vagy nagyobb mérvű caries-esendőségről, vagy a beteg hanyagságáról van szó, amikor a köpenykorona jobb védelmet nyújt későbbi szuvasodással szemben minden tömésnél.

Üreg készítése fogtömés előtt

Az előkészítés menete attól függ, hogy milyen kiterjedésű az approximalis felszín szuvasodása, továbbá attól, hogy egyidejűén szuvas-e vagy már tömött a kis- vagy nagyőrlő rágó-, és a szomszédos fog határos approximalis felszíne.

Praeparálás kis kiterjedésű approximalis caries esetén

Az üreg előkészítését a rágófelszínen kezdjük meg, ha ez ép, a legcélszerűbben keskeny gyémánttal hatolunk át a barázdák zománcán — ugyanúgy, mint az I. osztályú üreg praeventiv extensiójakor. Ha a rágófelszín már szuvas, egyelőre nem törődünk az approximalis felszín cariesével, úgy járunk el, mintha I. osztályú üreget kellene praeparálnunk. Ha viszont már tömött a rágófelszín, a meglevő tömést kell először eltávolítanunk.

A rágófelszínen ily módon praeparált üregnek a megbetegedett approximalis felszínhez legközelebb eső részéből kis gömbfúróval hatolunk be a mesialis vagy a distalis felszín kis szuvas gócába a fogorvos. A rágófelszínt az approximalis oldalról lezáró zománclécet egyelőre nem érintjük. Felső fogon általában egyenes, alsó fogon mindenképpen könyökdarabba kell fognunk a fúrót. A kis gömbfúró után nagyobb gömb-, majd barázdafúrót veszünk, az eleinte szűk csatornát, amely az approxiinalis szuvas gócot összeköti a rágófelszínen már praeparált üreggel, ezzel tágítjuk.

Ennek során gyengül a rágófelszínt approxi- malisan lezáró zománcléc is, amelyet ekkor vagy barázdafúróval távolítunk el, vagy vésővel törünk be. Turbinában forgatott kis, henger alakú gyémánttal minden nehézség nélkül átvághatjuk ezt a zománclécet, s egyben elvehetjük az alatta levő dentin felszíni rétegét is. így a rágófelszín felől hozzáférhetővé tesszük az approximalis fogfelszín eleve kis szuvas laesióját.

 

Fogászati és klinikai rendelés: tömés és vizsgálat Budapest.