A fogszuvasodás fogászati ismerete

Fájdalommentes fogászati kezelés

A fogászatban eddig úgy tudtuk, hogy a lepedékben található anyagok közül bomlás során ilyen erős savi bomlástermék csupán a szénhidrátokból képződik, a fájdalomcsillapítás ilyenkor szükséges. Fogorvosok által bizonyítást nyert azonban a fog felületén végzett pH-mérésekkel az is, hogy igen gyors tempóban savi eltolódást szenved a fogon megtapadt közeg reakciója könnyen bomló szénhidrát (monosaccharida) szájba vételét követően. A reakció hamar eléri a Miller-féle elmélet értelmében megkívánt savi értéket, s csak lassan tér vissza az eredeti szintre. A pH-eltolódás nagyobb mérvű, a visszatérés az eredeti szintre késik fogszúra hajlamos egyéneken caries-resistens.

A klinikai bizonyítás

Pozitív bizonyítást nyert a fogorvos Miller elmélete állatkísérletekben két vonalon is, aki a fájdalomcsillapítás vizsgálatával is foglalkozott. Cariogen diétán tartott patkány fogai nem válnak szuvassá (még a nyálmirigyek kiirtása után sem), ha az állatot gyomorszondán át táplálják, mert így a kísérlet idején nem tapad meg a fogakon lepedék, ez fontos a fogászatban. Ha per os kapja az állat ugyanezt a táplálékot, kiterjedt fogszuvasodás észlelhető ép nyálmirigyű állaton is, és még súlyosabb destructio a nyálmirigyirtotton. Ezzel bizonyítást nyert, hogy a caries keletkezésének a substratum valóban elengedhetetlen előfeltétele.

Állatkísérletek a fogászatban

A fogászati kísérlet során a császármetszéssel világra hozott és sterilen tartott patkányon, ill. ilyen állatok sterilen világra jött és steril körülmények között felnevelt ivadékain akkor sem támad caries, ha (sterilezett) cariogen étrendet per os fogyasztanak huzamos időn át. Ez bizonyítja, hogy mikroflóra híján az egyébként cariogen substratum egymagában nem idéz elő szuvasodást. A fájdalomcsillapítás akkor szükséges, ha a caries előrehaladott. Különböző savképző mikroorganizmussal fertőzték ilyen eleve steril állat száját, ezt követően azonos étrend mellett csakugyan támadt caries. Minthogy a fertőzés ismert mikroorganizmussal (organizmusokkal) történik, gnotobiosisról beszélünk.

Eddig nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy a szénhidrátokból a bomlás során keletkező termékek közül melyik alkalmas arra, ill. melyek alkalmasok arra, hogy demineralisatiót hozzanak létre a fogzománcban. A szénhidrátok lebontása enzimek által irányított folyamat, előbb minden szénhidrátból monosaccharida képződik, s ennek bomlása során számos olyan nem illanó sav támad, amely alkalmas a megkívánt pH biztosítására s így a zománc kristályainak oldására. Miller annak idején a tejsavat tette felelőssé a folyamatért, de azonos hatása van pl. a piroszőlősavnak is.

Egyszerű fogkérdések

A fogszuvasodás folyamatában szereplő enzimek — a polysaccharidákat bontó amylolytikus fermentumok kivételével — hiányoznak a nyálmirigyek tiszta váladékából, viszont jelen vannak a kevert nyálban, de a fájdalomcsillapításban nem vesznek részt. Ebből következik, hogy vagy a szájüreg mikroflórájából, ill. pontosabban a fogon megtapadó lepedéket létrehozó s abban kedvező életkörülményeket találó mikroorganizmusokból származnak, vagy a táplálékkal együtt kerülnek a szájba (esetleg már enzim formájában, esetleg a táplálékkal accidentalisan felvett mikroorganizmusok a szájban adják le az általuk produkált fermentumokat).

 

Miller fogorvosi és fájdalomcsillapítási gyakorlata és elmélete. Néhány extra témaajánlat olvasóin részére: fogorvos Budapest, fájdalomcsilapítás fogklinikán, kezelés gyorsan, fogászat Pesten, fogszuvasodás megelőzése.